Ekstrakt kiełków brokułów



Powrót na stronę →

rheumafort-button



Brokuły i warzywa krzyżowe

warzywa-krzyzoweBrokuły (Brassica oleracea var. italica) to jadalne zielone rośliny z rodziny kapustnych (rodzina Brassicaceae, rodzaj Brassica), których duża kwiatowa głowa, łodyga i małe otaczające liście są spożywane jako warzywa. Brokuły mają dużą kwiatową głowę, zwykle ciemnozieloną zbudowaną w postaci drzewiastej struktury na grubych, zwykle jasnozielonych łodygach. Kwiatowa głowa jest otoczona drobnymi liśćmi. Brokuły przypominają kalafiory, które są innymi, ale blisko spokrewnionymi roślinami należącymi do tego samego uprawnego gatunku Brassica.

Brokuły mogą być spożywane na surowo lub gotowane. Ale trzeba podkreślić, że gotowanie w wodzie znacznie zmniejsza zawartość skladników aktywnych.

Brokuły dostarczają składniki odżywcze, m.in. witaminy – są szczególnie bogatym źródłem witaminy C i K, dostarczają również witaminy A i E oraz liczne składniki mineralne, w tym potas, cynk, żelazo, selen, miedź i mangan. Poza tym błonnik, węglowodany, koenzytm Q10 

Metabolity wtórne

Roślinne metabolity wtórne są produktami naturalnymi, które pozwalają roślinom oddziaływać ze środowiskiem zewnętrznym, regulować procesy wewnętrzne oraz reagować na stresy zarówno abiotyczne, jak i biotyczne.

Brokuły, tak jak inne rośliny należące do dużej grupy warzyw krzyżowych (cruciferous), zawierają związki siarki organicznej nadającej im charakterystyczny zapach. Do najważniejszych należą: glukozynolany i sulfotlenki s-metylocysteiny, które są głównymi związkami siarkowymi. Flawonoidy, antocyjany i karotenoidy stanowią grupę bioaktywnych związków barwnikowych. Dochodzą do tego polifenole, kumaryny, antyoksydanty oraz terpeny stanowiące istotną grupę składników o korzystnych dla zdrowia właściwościach.

Zawartość glukozynolanów zawierających siarkę, izotiocyjanianów i sulforafanu, zmniejsza się po gotowaniu w wodzie, ale lepiej zachowuje się podczas gotowania na parze, w kuchence mikrofalowej lub podczas smażenia (stir-frying).

Kiełki brokułów

Warzywa krzyżowe dostarczają glukozynolany w tym glukorafaninę, synigrynę i glukonasturcynę związki należące do grupy izotiocyjanianów. Z rozpadu glukorafaniny przeprowadzonej za pośrednictwem enzmu mirozynazy powstaje sulforafan. Istnieją doniesienia, że może być czynnikiem chemoprewencyjnym[1], wspomagającym usuwanie z ciała toksyn i substancji kancerogennych[2].

glucoraphanin_2       gluconasturtiin_2       sinigrin_2 
 Glukorafanina     Glukonasturcyna      Synigryna

Sulforafan występuje przede wszystkim w warzywach krzyżowych, np. kiełkach brukselki, kalafiorze, kapuście, brokułach, jarmużu, kalarepie, wasabi, rukoli, gorczycy, rzepie, rzeżusze, rzodkwi, kapuście chińskiej, brukselce, brokułach Rabb, kiełkach kalafiora[1]. Największe stężenie sulforafanu, nawet 100 razy większe niż w innych warzywach krzyżowych, odnotowuje się właśnie w kiełkach brokułów[3].

Ponieważ przedstawiany produkt jest suplementem diety i zgodnie z prawem nie można mu przypisywać właściwości terapeutycznych, dlatego warto zapoznać się tekstem zamieszczonym w portalu biotechnologia → Sulforafan największe bogactwo brokułów


Pismiennictwo:

  1. Janda K, Taukin A, et al: Glukozynolany – wtórne metabolity roślinne występujące w żywności Food Science, Bromatologia, 2019; Jan. 54-58.
  2. Justyna Szwejda-Grzybowska, Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, XLIV (4), 2011, s. 1039–1046 [zarchiwizowane z adresu 2016-05-29].
  3. Thomas W. Kensler i inni, Effects of Glucosinolate-Rich Broccoli Sprouts on Urinary Levels of Aflatoxin-DNA Adducts and Phenanthrene Tetraols in a Randomized Clinical Trial in He Zuo Township, Qidong, People’s Republic of China, „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention”, 14 (11), 2005, s. 2605–2613, DOI: 10.1158/1055-9965.EPI-05-0368, PMID: 16284385 (ang.).
  4. Y. Zhang i inni, A major inducer of anticarcinogenic protective enzymes from broccoli: isolation and elucidation of structure, „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”, 89 (6), 1992, s. 2399–2403, DOI: 10.1073/pnas.89.6.2399, PMID: 1549603, PMCID: PMC48665.
  5. Oładak K.Warzywa kapustne. Gatunki, zastosowanie i wpływ na zdrowie Dietetycy.org.pl, 2021

Rheumafort . . . więcej

Rheumafort . . . więcej

Jeśli chciałbyś skontaktować się z nami:

Phytomedica Polska
  ul. Farbiarska 22, 02-862 Warszawa
  (+48) 22 487 14 44
  (+48) 22 651 75 60
@   info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do naszego eksperta!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora, tj. Phytomedica Polska Andrzej Lasota z siedzibą w Konstancinie-Jeziornej, ul. Czereśniowa 28, 05-520 Konstancin-Jeziorna dla celów związanych z wykorzystaniem formularza kontaktowego. Dane podaję dobrowolnie, oświadczam iż jestem świadoma/y, że przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania.

Przed wysłaniem formularza upewnij się, że wpisany adres e-mail jest poprawny!