Ekstrakt owocu ananasa


 


Powrót na stronę → rheumafort-button

 




Ananas jadalny

ananas-comosusAnanas jadalny (Ananas comosus (L.) Merr.), nazywany także ananasem właściwym lub a. czubatym – gatunek rośliny uprawnej, byliny z rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae), pochodzący z Ameryki Południowej. Współcześnie największe uprawy znajdują się w Chinach, na Hawajach, Filipinach, Brazylii i Meksyku. W Europie na pocz. XVIII wieku rozwinęła się, zwłaszcza w Anglii, uprawa ananasa w szklarniach, która przetrwała do następnego stulecia. Pionierem jej w Polsce był w tym samym wieku brat króla Stanisława Augusta, Kazimierz Poniatowski, który założył szklarnie z ananasami w warszawskich ogrodach Frascati. Ich roczna wydajność wynosiła 5 tys. owocostanów.

Ananas – roślina spożywcza

Ananas jest bardzo ceniony ze względu na swe znakomite wartości smakowe. Dostarcza duże soczyste i aromatyczne owoce nadają się do spożycia zarówno w stanie surowym jak i po przetworzeniu (soki, dżemy, kompoty). 

Wartości odżywcze ananasa na 100 g: wartość energetyczna to 235 kJ oraz 55 kcal. Woda to 85,5 g zawartości owocu. Białka stanowią 0,4 g, zaś tłuszcze 0,2 g (po 0,01 g kwasu palmitynowego i stearynowego; 0,02 g kwasu oleinowego; 0,04 g kwasu linolenowego i 0,03 g kwasu α-linolenowego). Ananas ma wysoki indeks glikemiczny: 59. Składniki mineralne i witaminy na 100 g: sód - 1 mg; potas - 22 mg; wapń - 17 mg; fosfor - 12 mg; magnez - 15 mg; żelazo - 0,3 mg; cynk - 0,24 mg; miedź - 0,07 mg; mangan - 0,5 mg; jod - 0,2 mg, witamina A - 7 µg; β-karoten - 42 µg; witamina E - 0,1 mg; tiamina - 0,09 mg; ryboflawina - 0,04 mg; niacyna - 0,4 mg; witamina B6 - 0,09 mg; foliany - 11 µg; witamina C - 15 mg.

Ananas – roślina lecznicza

bromelainaBromelainę uzyskuje się w drodze ekstrakcji z owocostanów i łodyg ananasa. Bromelaina to proteolityczny układ enzymatyczny złożony co najmniej 5 enzymów o różnych masach cząsteczkowych i różnej budowie cząsteczkowej. Ponadto niektóre bromelainy zawierają również fosfatazę, peroksydazę, celulazę, glikozydazę i substancje niebiałkowe. Bromelaina to glikoproteina, której struktura molekularna zawiera oligosacharyd składający się z ksylozy, fukozy, mannozy i N-acetyloglukozaminy. Bromelaina ma wielokierunkowe działanie terapeutyczne, które zostały one potwierdzone w badaniach klinicznych. Ponieważ przedstawiany produkt jest suplementem diety niedozwolone jest przypisywanie mu właściwości terapeutycznych, dlatego warto zapoznać się z artykułem zamieszczonym na portalu Medycyny Mitochondrialnej → "Bromelaina – właściwości i działanie"

Ponadto bromelina może potęgować działanie antybiotyków, dlatego trzeba być ostrożnym w czasie przyjmowania leków. Bromelina stanowi również jeden z podstawowych alergenów ananasa. Niedojrzały ananas może podrażniać gardło i wywoływać biegunkę.

Piśmiennictwo

Rheumafort . . . więcej

Rheumafort . . . więcej

Jeśli chciałbyś skontaktować się z nami:

Phytomedica Polska
  ul. Farbiarska 22, 02-862 Warszawa
  (+48) 22 487 14 44
  (+48) 22 651 75 60
@   info@phytomedica.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli nie znalazłeś poszukiwanych odpowiedzi wypełnij nasz formularz i wyślij zapytanie do naszego eksperta!

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora, tj. Phytomedica Polska Andrzej Lasota z siedzibą w Konstancinie-Jeziornej, ul. Czereśniowa 28, 05-520 Konstancin-Jeziorna dla celów związanych z wykorzystaniem formularza kontaktowego. Dane podaję dobrowolnie, oświadczam iż jestem świadoma/y, że przysługuje mi prawo dostępu do treści moich danych oraz ich poprawiania.

Przed wysłaniem formularza upewnij się, że wpisany adres e-mail jest poprawny!